De landelijke jeugdzorgorganisatie de William Schrikker Groep is volgens een eigen schatting 1,5 miljoen euro meer kwijt aan bureaucratie dan voor de decentralisatie van de Jeugdzorg. Dat zei bestuurder Erik Heijdelberg in een interview op NPO Radio 1.
Sinds 1 januari is de jeugdzorg een taak van gemeenten, die daar allemaal op een eigen wijze invulling aan geven.
Voor een landelijk werkende jeugdzorgorganisatie als de William Schrikker Groep is dat een grote verandering. Er moeten nu zaken worden gedaan met 392 loketten. Voorheen had de groep een centraal aanspreekpunt via de provincie, voor zowel pleegzorg als jeugdbescherming en reclassering.
“Dat betekent heel veel meer contracten die allemaal weer anders zijn. Tientallen partijen die allemaal eigen regels hebben voor de afhandeling van facturen en de inhoud van de contracten. Wij hebben zeker acht fulltime krachten aangenomen om dit hele administratieve proces te doen.”
En dat kost geld, zegt hij. Geld dat hij dan niet meer besteedt aan de zorg zelf. “Ik schat dat het ons 1,5 miljoen euro kost. Dat is erg in een tijd dat elke cent doelmatig moet worden uitgegeven, omdat er ook flink wordt bezuinigd.”
Het idee achter de decentralisaties is dat het voor de mensen die hulp nodig hebben, eenvoudiger wordt. De hulp wordt dicht bij huis georganiseerd.
Een mooi concept, vindt Heijdelberg. “Maar dat bereik je niet met deze contracten. Het gaat het afgelopen jaar alleen maar over lagere tarieven en minder uren hulp.”
Ook staat er in alle contracten die hij afsluit, dat alle partijen zich inzetten om de bureaucratie te verminderen.
Het kan anders, zegt hij. Gemeenten kunnen zich samen beter organiseren, bijvoorbeeld door een werkmaatschappij op te richten. “Het verloopt nu chaotisch. Zorg samen dat het simpeler wordt voor een landelijke partij zoals wij.”
Bron: NOS
Wachtwoord vergeten? |