Een vervelende herinnering wordt sterker na een nachtje slapen, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Vervelende foto's van uitgehongerde kinderen raken dieper verankerd in het geheugen van mensen tijdens het slapen.
De volgende dag kunnen ze de herinneringen aan deze beelden daardoor moeilijker negeren dan voor het slapen. Dat meldt een internationaal team van onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.
De wetenschappers lieten 73 proefpersonen kijken naar foto's van onder meer uitgehongerde dieren en kinderen. Deze beelden kregen ze tegelijkertijd te zien met neutrale pasfoto's van voor hen onbekende mannen en vrouwen.
Al snel gingen de deelnemers de pasfoto's associeren met de vervelende beelden. Als ze alleen het gezicht van één van de mannen of vrouwen kregen te zien, dachten ze ook automatisch aan het shockerende beeld dat ze eerder naast die pasfoto hadden waargenomen.
Langetermijngeheugen
Uiteindelijk kregen de proefpersonen alleen nog de pasfoto's te zien. Ze kregen de opdracht om de negatieve herinneringen die de gezichten opriepen zo veel mogelijk te onderdrukken.
Op de eerste dag van het experiment lukte dat aardig. Maar na een nachtje slapen vonden alle proefpersonen het lastiger om de herinneringen aan de uitgehonderde dieren en kinderen weg te drukken. Op hersenscans die tijdens het testje werden gemaakt, was volgens de onderzoekers ook te zien dat de nare herinneringen inmiddels waren opgeslagen in het langetermijngeheugen.
Slapeloosheid
Hoofdonderzoeker Yunzhe Liu vermoedt dat slapeloosheid na een traumatische ervaring dan ook een soort beschermingsmechanisme van het geheugen is. "Die slapeloosheid zorgt er mogelijk voor dat traumatische herinneringen niet worden opgeslagen", verklaart hij op nieuwssite Phys.org.
Ook in het dagelijks leven kunnen mensen volgens Liu hun voordeel doen met de nieuwe bevindingen. "De studie suggereert dat er een kern van waarheid zit in het gezegde: 'ga niet boos naar bed.' Zorg dat je ruzies hebt opgelost voordat je gaat slapen."
Bron: nu.nl
Wachtwoord vergeten? |