Angststoornis treft 1 op de 5 mensen maar is nog vaak taboe


angst vierkant

Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt te maken met een angststoornis. Dat zijn ruim 3 miljoen mensen. Voor hen is meedraaien in het dagelijks leven een zware opgave, omdat ze lijden aan angstklachten en die vaak proberen te verbergen. Angststoornissen zijn daardoor een oorzaak voor sociaal isolement, voor onnodig verlies van banen en voor hoge zorgkosten. 
 
De Angst Dwang en Fobie Stichting vindt het tijd het taboe rond angststoornissen te doorbreken. Openheid over angststoornissen leidt tot meer kennis en begrip bij de patiënt en zijn omgeving, minder schaamte en betere kansen op herstel. Daarom start de Angst, Dwang en Fobie stichting de campagne: ‘#Open over Angst’.

Het verschil tussen angst en een angststoornis
Een angststoornis trekt zich niets aan van afkomst, opleiding, beroep of inkomen, en kan iedereen overkomen. Maar liefst 20 procent van de bevolking krijgt te maken met een angststoornis. Angst zit in ons allemaal en is nuttig. Het wordt pas een stoornis als het je dagelijkse leven negatief beïnvloedt en als je bepaalde situaties gaat vermijden. Vaak beginnen angstklachten al op jonge leeftijd. De oorzaak is vrijwel altijd een combinatie van aanleg en omgevingsfactoren. Zonder tijdige hulp kunnen angstklachten verergeren tot een angststoornis. In bijna de helft van de gevallen gaat de angststoornis zelfs vooraf aan een depressie.

Schaamte en isolement
De schaamte om hulp te vragen is groot. Hierdoor lijden mensen in stilte en onnodig. Mensen met angstklachten voelen zich vaak uitgelachen of uitgesloten. De kans is groot dat ze geïsoleerd raken, of zelfs ontslagen worden, omdat ze bijvoorbeeld de deur niet meer uit durven. Jongeren blijven van school weg. Volwassenen melden zich ziek van hun werk, en verzinnen uitvluchten om angstopwekkende situaties te vermijden.

Open over angst
Het begin van een oplossing ligt in openheid. De ADF stichting wil onnodig lijden voorkomen door  mensen met angststoornissen aan te moedigen tot meer openheid, zodat ze hulp kunnen krijgen.  Daarnaast is ook bewustwording voor bijvoorbeeld leerkrachten en werkgevers belangrijk. Hoe vroeger een angststoornis gesignaleerd wordt, hoe eerder behandeling mogelijk is.  De ADF stichting lanceert daarom vandaag een mediacampagne met filmpjes gemaakt door studenten van de HKU, waarin diverse angststoornissen aan bod komen. Ook zijn er radiospots, interviews, een twittercampagne (#openoverangst) en een oproep aan mensen om hun verhalen te delen op de website www.adfstichting.nl.

De ADF stichting heeft een verzoek ingediend bij de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  voor ondersteuning van een meerjarig programma om angststoornissen bespreekbaar te maken en zo uit de taboesfeer te halen.

Twee verhalen van een angststoornis
1. Arlen kreeg ineens zo’n ernstige vliegangst dat hij zijn werk niet goed meer kon doen. Hij durfde open te zijn naar zijn werkgever en kreeg veel steun van zijn collega’s en zijn baas. Hij zocht hulp en schreef daar zelfs een boek over. Ik heb vliegangst

2. Bonnie was altijd al een angstig kind. Zo durfde ik niet in liften of de deur van het toilet op slot te doen. Ze schrijft in haar blog over hoe het is om te leven met een angststoornis en geeft zo een kijkje in haar leven.

Over de ADF stichting
De Angst, Dwang en Fobie stichting is de landelijke patiënten- en familieorganisatie voor mensen met angst- en dwangklachten en hun naasten. De ADF stichting zet zich in voor meer kennis en begrip over angst- en dwangstoornissen en werkt mee aan betere behandelingen. De ADF stichting helpt door ervaringen te delen, lotgenoten bij elkaar te brengen en elkaar te ondersteunen.

Lees hier meer over de maatschappelijke impact van angststoornissen 


Bron: persbericht