Dit is waarom een alcoholverslaving vaak ongemerkt begint


drank vierkant(3) Een drankje drinken is breed maatschappelijk geaccepteerd. Niemand kijkt vreemd op als je nog een glas drinkt terwijl je eigenlijk al genoeg hebt gehad. Alcohol is overal verkrijgbaar en de meeste mensen hebben er geen enkel probleem mee om het met mate te drinken. Maar voor een grote groep mensen is het een probleem. Naar schatting zijn zo’n 10% van de Nederlanders tussen de 18 en de 65 jaar problematische drinkers. Dat komt neer op meer dan een miljoen mensen.

Maar wat is dat dan: een probleemdrinker? Als iemand gedurende een lange tijd veel drinkt en dit leidt tot allerlei problemen met de gezondheid, werk of relaties. Het probleem met alcohol verslaving is dat het bijna ongemerkt van kwaad tot erger gaat. Drank is immers overal verkrijgbaar en op elk feestje vloeit de alcohol rijkelijk. Voordat iemand echt als alcoholist gekenmerkt kan worden gaat er al jaren van doorlopend en steeds verder oplopend drankgebruik aan vooraf.

Alcoholisten drinken in de anonimiteit van hun eigen huis en in de kroeg drinkt iedereen dus daar valt het ook niet echt op. Er zijn ook mensen die het bagatelliseren. Omdat iemand bijvoorbeeld veel problemen heeft vindt de omgeving het eigenlijk geen wonder dat diegene veel drinkt. Maar vaak is andersom. De problemen komen juist vaak doordat iemand veel drinkt. Stoppen met drinken is voor een zware drinker heel erg moeilijk. Het lichaam en de geest zijn meestal door jarenlang drinken gewend geraakt aan alcohol. In dit artikel leggen we uit wat er gebeurt met mensen die overmatig alcohol gebruiken en hoe moeilijk het is om ervan af te komen.

Waarom gaan mensen drinken?
Drankmisbruik heeft natuurlijk helemaal niks te maken met af en toe een biertje of wijntje drinken. Zware drinkers drinken over het algemeen gedurende de hele dag een bepaalde hoeveelheid alcohol om in een roes te komen en te blijven. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor het alcoholgebruik uit de hand loopt. Denk bijvoorbeeld aan scheiding, sterfgeval, ziekte, ontslag of andere persoonlijke omstandigheden. Maar ook de sociale omgeving waarin iemand verkeert en erfelijkheid kan een rol spelen bij drankmisbruik. Als iemand op een gegeven moment zowel lichamelijk als geestelijk niet meer zonder alcohol kan is degene alcoholist.

Lichamelijk verslaafd
Als je lichaam gewend is aan alcohol krijg je ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met drinken. Je gaat zweten en je handen trillen. Over het algemeen kan een alcoholist niet zelf stoppen met drinken omdat de ontwenningsverschijnselen niet echt prettig zijn. Sterker nog; ontwenningsverschijnselen kunnen uitmonden in epileptische insulten of een delirium tremens. Hierbij protesteert je geest en lichaam zo heftig tegen de absentie van alcohol dat dit levensbedreigend kan zijn. Stop dus nooit met drinken zonder medische begeleiding.

Geestelijk verslaafd
De geestelijke afhankelijkheid van alcohol die een alcoholist ervaart is niet te onderschatten. Je hersens overtuigen je 24/7 dat je niet zonder alcohol kunt. Je wordt onrustig als er geen alcohol in de buurt is. Drinken verdooft je gedachten en zorgt ervoor dat je problemen even vergeet. Om met geestelijke afhankelijkheid om te gaan duurt vaak veel langer en is ook lastiger omdat het zo nu en dan terugkomt.


Bron: ggznieuws.nl


Lees meer >>