Pure chocola helpt bij middagdip


dreamstime_m_10245404 (1)

Een middagdip kan wellicht worden verholpen door een dagelijks stukje pure chocolade. Onderzoek laat zien dat hele pure chocola niet alleen invloed heeft op de bloeddruk, maar ook een stimulerend effect heeft.

"Chocolade is een stimulant en activeert de hersenen op een hele speciale manier", aldus onderzoeker Larry Stevens van de Northern Arizona University.

"Het kan de activiteit in hersengebieden voor aandacht vergroten en heeft daarnaast een significant effect op de bloeddruk."

Van chocolade is bekend dat het een vaatverwijder is: het verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk op de lange termijn. Van pure chocolade is echter ook bekend dat het een opwekkend effect heeft. Stevens en zijn collega's wilden bepalen of het eten van chocolade direct tot verbetering leidt

Directe effecten

De studie - gepubliceerd in het tijdschrift NeuroRegulation - is de eerste waar men kijkt naar de directe effecten van chocola op de aandacht. Voor het onderzoek zijn afbeeldingen gemaakt met behulp van een EEG van de hersenen van 122 proefpersonen tussen de 18 en 25 jaar.

De onderzoekers keken hierbij naar het effect van chocolade met 60 procent cacao (in een oplossing) op de hersenactiviteit bij verschillende cognitieve taken. Deze gegevens werden vergeleken met verschillende controlesituaties.

Alertheid 

De oplossing met 60 procent cacao zorgde voor meer alertheid en aandacht. Dit was ook zichtbaar in de hersenen. Daarnaast steeg de bloeddruk voor een korte periode.

Een opvallend resultaat kwam ook uit een van de controlesituaties waarbij in de oplossing niet alleen 60 procent cacao zat, maar ook L-theanine, een aminozuur uit groene thee. Het aminozuur zorgde namelijk voor een directe daling van de bloeddruk en de combinatie gaf dus de beste resultaten.

"Mensen eten over het algemeen geen chocolade met het idee dat het gezond voor ze is", aldus Stevens. "Dit onderzoek laat echter wel degelijk mogelijkheden zien voor gezonde chocolade." De wetenschapper hoopt dan ook dat fabrikanten aan de slag gaan met deze resultaten. Het onderzoek is gesponsord door een chocoladeproducent.


Bron: Nu.nl


Lees meer >>