Er even helemaal tussenuit. Nieuwe plekken bezoeken en verder geen verplichtingen. Dat is vakantie toch? Met kinderen erbij is dat toch allemaal wat ingewikkelder. Zeker voor kleine kinderen is vakantie niet alleen maar leuk: die 'moeten' flexibel zijn en vooral héél veel geduld hebben. Want de reis kan lang duren, en dat kan stress opleveren.
"Als werknemer ga je op vakantie, maar als ouder natuurlijk niet", zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Dat betekent: rekening houden met je partner en met je kinderen. En dat is best een uitdaging.
Geduld
Pont doet een beroep aan ouders om zich wat meer in te leven in hun kinderen. Dat voorkomt irritatie. Als volwassene vraag je nogal veel van je kind. In ieder geval een flinke dosis geduld, zegt de psycholoog.
Miniatuurvoorbeeld Lees ook:Kinderen hebben vakantie: 'Laat ze zich lekker vervelen'"Ga maar eens 12 uur achter elkaar op de achterbank van een hete auto zitten", zegt de psycholoog. Kinderen hebben impulsen, legt hij uit, en die kunnen ze niet altijd onder controle houden. Zeker niet in de auto naar Zuid-Frankrijk of tijdens een lange vlucht. Vooral voor de jongste kinderen is zo'n reis zwaar: die hebben nog geen besef van tijd, en hoe lang dingen nog kunnen duren.
Aan de haren trekken
"Als het niet lukt om die impulsen in te dammen, dan gaat een kind zelf voor prikkels zorgen. Het kind gaat zelf zitten keten. Trekt een keer aan de haren van z'n zusje. Ja, dan krijg hij natuurlijk een snauw van zijn ouders." Bedenk in zo'n geval: misschien moeten we toch maar een keer extra stoppen. "Maak vaker een tussenstop, en trap eens een balletje tijdens zo'n pauze", zegt Pont.
Miniatuurvoorbeeld Lees ook:Help, hoe overleef ik een autorit met mijn kinderen naar Spanje?Edith Steijns sluit zich daarbij aan. Zij is integratief kinder- en jongerentherapeut. Luister naar je kinderen, zegt zij. Ook als je beland bent op de vakantielocatie en je allerlei activiteiten wilt ondernemen met de familie. Hebben je kinderen daar wel zin in? "Hoe meer jij ontspannen bent, hoe relaxter het kind ook is."
'Ook kinderen hebben het druk gehad'
Het verschilt natuurlijk per kind en per leeftijd. Kinderen die al op school zitten, willen net als de ouders ook de mogelijkheid hebben om zich te ontladen en even te ontspannen. Misschien willen die niet overal naartoe worden gesleept. "Bedenk: je hebt het zelf druk gehad op het werk, maar kinderen ook op school", zegt Steijns.
Bij jongere kinderen ligt het vaak weer anders. 's Avonds geen Sesamstraat meer, of andere rituelen. Ze kunnen dan best in de war zijn."Waar doe je een kind plezier mee? Een jong kind wil gewoon bij papa en mama zijn. In welke omgeving dat is, maakt niet zoveel uit."
Autobingo spelen
Als je er dan toch voor kiest om een lange autorit te maken, heeft psycholoog Pont nog wel wat tips. "Je kunt bijvoorbeeld autobingo spelen: wie ziet er een rode auto? Of een wedstrijd wie voor het eerst een kat ziet, of een nummerbord dat begint met een 8. Dan zou je een score kunnen bijhouden."
Ook adviseert hij om een tas te vullen waar je elk uur iets uithaalt. Iets lekkers bijvoorbeeld of een vraag die de kinderen moeten beantwoorden.
Geen voorstander van de ipad
Er zijn meer mogelijkheden om de kinderen bezig te houden. "We hebben tegenwoordig natuurlijk de elektronische oppas: de ipad en allerlei andere schermpjes. Ik ben daar niet zo'n voorstander van. Daarmee kun je kinderen verdoven. Op zo'n scherm gaat alles heel snel. Het normale leven wordt dan veel saaier."
Het grootste doel van het ouderschap is dat kinderen hun impulsen zelf leren beheersen, zegt de psycholoog. "Dat leer je niet door het te onderdrukken met ipads. Verveling maakt juist creatief en actief. Je ziet dat kinderen zelf opeens dingen kunnen bedenken. Dan roepen ze vanaf de achterbank opeens: 'Oké, wie heb ik in mijn hoofd?'. Een kind leert zichzelf dan een bepaald mechanisme aan."
Bron: rtlnieuws.nl
Wachtwoord vergeten? |