Therapie in de buitenlucht wint aan populariteit


natuur vierkant(2) De natuur opzoeken om mentaal tot rust te komen is iets wat de mens al van oudsher doet. Een bosrijke omgeving werd vroeger zowel voor fysieke als voor geestelijke aandoeningen als heilzaam gezien, en er zijn inmiddels tal van onderzoeken gedaan die het gunstige effect van de natuur op onze gezondheid bevestigen. In de ggz is het natuuraspect echter lange tijd naar de achtergrond verdwenen en werd het niet of nauwelijks toegepast in behandelingen. De laatste tijd komt er – gelukkig – weer steeds meer aandacht voor, mede aangewakkerd door de uit noodzaak ontstane uitstapjes in de coronaperiode. Therapie in de buitenlucht wint aan populariteit; zo wordt er binnen de Dimence Groep nu ook gewerkt met een zogenoemde buitenpsycholoog.

Universitair hoofddocent Jolanda Maas doet aan de Vrije Universiteit van Amsterdam onderzoek naar de effecten van natuur op patiënten en behandelaren. In een artikel van de Stentor vertelt ze over de voordelen van therapie in de buitenlucht:

“Natuur kan gezien worden als een extra werkend element dat ondersteunend kan zijn in de therapie. Wie in de natuur is, maakt minder het stresshormoon cortisol aan. Ook scheiden planten en bomen bepaalde stoffen uit die immuunversterkend zijn. Er zijn zelfs indicaties dat de bloeddruk bij patiënten omlaag gaat. Mensen geven aan zich beter open te kunnen stellen. Dit kan de behandeling ten goede komen. Je kunt er sneller door bij de kern van het probleem komen.’’

Wanneer er tijdens een sessie gewandeld wordt, brengt dat nog een voordeel met zich mee. Namelijk dat de patiënt en therapeut tijdens het wandelen naast elkaar lopen, in plaats van dat ze tegenover elkaar zitten. “Daardoor is de hiërarchie anders, met als gevolg dat de relatie voor de cliënt ontspannen voelt. Het bewegen brengt mensen ook rust. Ze voelen ruimte in hun hoofd om tot diepere vragen en antwoorden te kunnen komen.’’

Leonie Belshof is werkzaam als ‘buitenpsycholoog’ op verschillende vestigingen van Dimence Groep. In workshops laat ze andere therapeuten zien hoe je gebruik kunt maken van de natuur tijdens behandelingen. “Je kunt de natuur passief inzetten. De behandeling die je binnen doet, doe je dan buiten. Je kunt ook actief de natuur bij je behandeling betrekken. Dat kan door associaties te maken met dingen uit het bos of het park”, zo weerklinken haar tips in het artikel van de Stentor.

“Veel zaken die je tegenkomt, kun je gebruiken. Trekken aan een tak op de grond is de natuurlijke manier om de strijd die je levert te testen. Op kantoor pak ik een touw en daar trekken we dan aan. Daar ligt-ie al klaar. Hier vind je de tak. Het komt allemaal wat natuurlijker over.”

Als beleidsmedewerker van Dimence is Annemieke Zeegers eveneens voorstander van therapie in de buitenlucht en promoot ze deze aanpak binnen de organisatie: “Natuur roept een soort van oergevoel op. Daar heerst rust en ontspanning. Dat heeft effect op het lichaam. Voor mensen met mentale klachten kan het cyclische systeem van de natuur opbeurend werken. Zo kan het ook in de geest werken. Laat het los en begin opnieuw.”

Zeegers: “De natuur is ook heel tolerant. Ook een boom met een kromme stam staat er en is een onderdeel van het geheel. Het kan helpen relativeren.”

Lees hier het volledige artikel over ‘de buitenpsycholoog’ in de Stentor.


Bron: ggz.nl


Lees meer >>