Verrassend onderzoek: 'Iedereen heeft zijn eigen ADHD'


adhd

Bijna 3 procent van de volwassenen heeft ADHD, maar de symptomen van de aandoening lopen flink uiteen. De verschillen zijn zelfs zo groot, dat iedereen zijn eigen ADHD lijkt te hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van de Radmboudumc in Nijmegen. Onderzoekers Jeanette Mostert en Marten Onnink hebben 130 volwassenen met ADHD onderzocht en 130 zonder. Zo kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat er geen verschil is tussen het hersenvolume van volwassen met ADHD en volwassenen zonder de aandoening. Bij kinderen is dat verschil er wel.

Wel zagen de onderzoekers iets bij de verbindingen tussen hersencellen. Deze verbindingen zorgen ervoor dat informatie wordt overgedragen. Wat blijkt? Veel van deze banen zien er anders uit bij mensen met ADHD. Dit verklaart waarschijnlijk dat ADHD'ers minder remmingen hebben.

Eigen ADHD
Mostert: "In de samenleving heerst het idee dat ADHD wordt overgediagnosticeerd en dat hersenscans misschien kunnen helpen te bepalen wie er 'echt' ADHD heeft. Ons onderzoek laat zien dat dit niet zo makkelijk is, omdat de verschillen tussen patiënten groot zijn. Het lijkt wel alsof iedereen zijn eigen ADHD heeft."

Wel vonden de Nijmeegse onderzoekers drie duidelijke groepen: een groep die vooral aandachtsproblemen heeft, een groep die bijzonder impulsief reageert, en een groep die problemen heeft met hun geheugen.


Bron: rtlnieuws.nl


Lees meer >>

Tags: adhd