Begin jij gelijk te huilen bij een verkeerde opmerking als je moe bent? Je bent niet de enige, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Het deel in je hersenen dat verantwoordelijk is voor deze plotselinge huilbuien, is je amygdala. Die is betrokken bij het aansturen en verwerken van emoties, zoals angst en agressie. En wat blijkt? Als je een slaapgebrek hebt, dan gaat deze amygdala in de hoogste versnelling, zo concludeerden Seung-Schik Yoo en zijn collega's van Harvard.
Rationeel denken is moeilijk als je moe bent
Daar kwamen de onderzoekers achter door proefpersonen een nacht niet te laten slapen en ze vervolgens aan een hersenscan te onderwerpen. Hun amygdala reageerde veel sterker op het zien van emotionele beelden dan die van de controlegroep.
Bovendien was er veel minder communicatie te zien tussen de amygdala en de prefrontale cortex, het deel van de hersenen dat in verband wordt gebracht met rationeel denken. Het maken van belangrijke beslissingen kun je dan ook beter uitstellen tot je weer uitgeslapen bent.
Je herkent emoties minder goed
Slaapgebrek schopt niet alleen je eigen emoties in de war, het zorgt er ook voor dat je emoties bij anderen minder goed herkent. Psycholoog William Killgore van de University of Arizona publiceerde in 2017 een onderzoek waarin hij concludeerde dat we blijdschap en verdriet minder snel herkennen als we moe zijn.
Boosheid, angst, verbazing en walging kunnen we nog wel van iemand gezicht aflezen, waarschijnlijk omdat die emoties belangrijk zijn om acuut gevaar te signaleren en te vermijden. Blijdschap en verdriet zijn minder relevant voor onze veiligheid, dus het lijkt erop dat we in een vermoeide staat onze energie bewaren om alleen emoties te herkennen die wijzen op gevaar.
Slaapgebrek leidt tot ruzie en misverstanden
Het onvermogen om verdriet te herkennen, kan de nodige problemen opleveren. Voor je het weet valt het je helemaal niet op dat je partner ergens mee zit nadat je een nachtje hebt doorgehaald. En dat kan weer leiden tot miscommunicatie.
Zoals Killgore in zijn onderzoek schrijft: 'Je kunt ongepast reageren op iemand, omdat je hun emoties niet goed herkent. Of misschien ben je wel niet zo empathisch meer. Je partner heeft iets van je nodig en jij kunt dat niet meer van zijn gezicht aflezen. Het kan gebeuren dat dit tot problemen in je relatie of op je werk leidt.'
Vroeg naar bed kan dus geen kwaad.
Bron: quest.nl
Wachtwoord vergeten? |