Beroepsvereniging voor counselors en psychosociaal werkenden de NFG als eerste ISO 9001-gecertificeerd

iso 9001nl Assen, 14 januari 2015. De Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG) heeft als eerste beroepsvereniging voor counselors en psychosociaal werkenden het ISO 9001-certificaat behaald. De kwaliteit van de zorg is voor de NFG de belangrijkste factor in haar bezigheden. Met het behalen van het ISO 9001-certificaat is ook de kwaliteit van de eigen organisatie een feit.

Keurmerk van kwaliteit
Voor de NFG draait het erom dat zij kan waarborgen dat diegene die psychosociale hulp zoekt, bij een goede zorgprofessional terechtkomt. Daarom stelt de NFG hoge eisen aan aangesloten zorgprofessionals, maar ook aan bijvoorbeeld opleidingsinstituten. De NFG kijkt voortdurend kritisch naar de zorg zelf, maar ook hoe deze georganiseerd is. Een jaar geleden rees de vraag binnen de organisatie hoe het eigenlijk met de kwaliteit van de eigen organisatie zat. Rick Denkers (voorzitter van de NFG): “We vonden het eigenlijk raar dat we zoveel eisen aan anderen stelden, maar niet aan onszelf. Dus hebben we onszelf uitgedaagd om binnen een jaar te voldoen aan de ISO 9001-eisen en dat is gelukt!”

ISO 9001
ISO-certificatie is voor veel organisaties een onmisbaar verbeterinstrument. Het legt problemen op het gebied van communicatie en onduidelijkheid omtrent verantwoordelijkheden, bevoegdheden en procedures haarfijn bloot. En dat zijn nu vaak nét de punten waarop het beter kan bij organisaties.
Het behalen van het ISO 9001-certificaat is een intensief proces. Met hulp van een consultant heeft de NFG alle processen binnen de organisatie onderzocht, verbeterd en gedocumenteerd. Daarmee is de bedrijfsvoering overzichtelijker, efficiënter en beter controleerbaar geworden. Met het behalen van het certificaat kan de NFG ook haar eigen kwaliteit garanderen binnen de snel veranderende wereld van de gezondheidszorg.

Een stapje dichter bij betere zorg
Net als dat de NFG verwacht van aangesloten zorgprofessionals dat zij zich blijven ontwikkelen, zal de NFG met het behalen van het certificaat niet stil gaan zitten. De NFG wil zorgprofessionals en betrokken organisaties inspireren om steeds weer een stapje verder te komen. Steeds weer een stapje dichter bij betere zorg. En dat betrekt zij ook op zichzelf. “Nu er zoveel veranderingen gaande zijn binnen de zorg, zullen we alles moeten inzetten om de kwaliteit van de zorg te kunnen waarborgen. Professionaliteit, transparantie en ontwikkeling staan hierbij zonneklaar aan de basis”, aldus Rick Denkers.