Manier waarop autisme zich uit in de hersenen verschilt tussen mannen en vrouwen


gendersymbol vierkant Uit nieuw onderzoek blijkt dat de manier waarop autisme zich manifesteert in de hersenen verschilt tussen mannen en vrouwen. Volgens de studie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift Molecular Autism, hebben mannen met autisme verschillende hersenkenmerken dan vrouwen met autisme. Onderzoekers gebruikten geavanceerde beeldvormingstechnieken om de hersenen van 57 mannen en vrouwen met autisme te bestuderen, evenals die van 78 mensen zonder de aandoening. Ze ontdekten dat de corticale dikte – de dikte van de buitenste laag van de hersenen – anders was bij mannen met autisme in vergelijking met vrouwen met autisme.

Specifiek hadden mannen met autisme een dikkere corticale laag in de frontale kwabben van hun hersenen, terwijl vrouwen met autisme een dikkere corticale laag hadden in de temporaalkwabben van hun hersenen. Deze verschillen werden niet gezien bij de mensen zonder autisme die deelnamen aan het onderzoek.

Deze bevindingen suggereren dat de manier waarop autisme zich uit in de hersenen verschillend is tussen mannen en vrouwen. Deze verschillen kunnen mogelijk bijdragen aan de verschillende manieren waarop autisme zich manifesteert bij mannen en vrouwen in termen van gedrag en symptomen.
De bevindingen ondersteunen ook de noodzaak om in toekomstige studies rekening te houden met geslacht bij het onderzoeken van autisme. Het is belangrijk om te onderzoeken hoe de hersenen van mannen en vrouwen met autisme verschillen om beter te begrijpen hoe deze aandoening zich manifesteert bij verschillende geslachten.

Dit onderzoek kan ook leiden tot meer gepersonaliseerde behandelingen voor autisme, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke hersenkenmerken van individuen. Door beter te begrijpen hoe autisme zich manifesteert in de hersenen bij mannen en vrouwen, kunnen behandelingen worden aangepast om beter aan te sluiten bij de individuele behoeften van patiënten.


Bron: autsider.net


Lees meer >>

Agenda