Afgelopen week was het Vlaamse Week tegen Pesten. Uit onderzoek van het Vlaams Netwerk tegen Pesten blijk dat 1 op de 3 kinderen of jongeren al eens te maken kreeg met cyberpesten, nu ze steeds vaker online zijn en zelf een smartphone of tablet bezitten. Antivirusspecialist BullGuard lijst daarom een aantal concrete tips op om pestgedrag via het internet te voorkomen.
1. Praat met elkaar
Het grootste verschil tussen de online en offline wereld, is dat cyberpesters anoniem kunnen blijven. Daardoor zullen ze sneller geneigd zijn om zich erg grof te gedragen. Het is daarom belangrijk om met je kind te praten over de mogelijke gevaren van het internet. Zit daarom met hen samen over hun gebruik van sociale media om problemen sneller te kunnen detecteren.
2. Wees betrokken
Maak zelf ook een aantal profielen aan op sociale media. Je hoeft daarom je zoon of dochter niet meteen een vriendschapsverzoek op Facebook te sturen of te volgen op Instagram, maar dan heb je wel een idee hoe het er aan toegaat op deze platformen. Bovendien is het makkelijker praten met je kind over bijvoorbeeld Instagram als je zelf weet hoe het precies werkt.
3. Praat over de anonimiteit van het internet
Leg je zoon of dochter uit dat het misschien wel lijkt alsof je anoniem bent op het internet, maar dat dat vaak toch niet het geval is. Wat je onder je eigen profiel op sociale media post, wordt bovendien door heel veel mensen gezien en gelezen. Geef hen ook mee dat het absoluut niet oké is om online dingen te doen of zeggen die je in het echte leven ook niet zou doen.
4. Wat is veilig en wat niet?
Bespreek met je kinderen wat gepast is om te posten op sociale media en wat niet. Geschreven commentaren, foto's en video's vormen je digitale voetafdruk en kunnen door heel veel mensen bekeken worden. Bovendien moet je kind er bij leren stilstaan dat veel informatie ook beschikbaar blijft op bepaalde plaatsen van het internet, ook al wanneer je hebt hebt verwijderd op één locatie. Iets wat een heel onschuldige post lijkt op dit moment kan in de toekomst misschien een aanleiding zijn om gepest te worden.
5. Leg uit wat absoluut niet kan
Praat met je kind over de content die ze online te zien krijgen. Online kunnen kinderen namelijk met erg leuke en positieve dingen in contact komen maar ook met een hele hoop rotzooi en schadelijke content. Druk je kinderen op het hart dat het bijvoorbeeld absoluut niet oké is om naaktfoto's te delen, ook niet met je liefje. Als de relatie eindigt, kan een ex die foto's tegen je gebruiken.
Bron: goedgevoel.be
Wachtwoord vergeten? |