Alcoholverslaving komt vaker voor bij mannen


drank vierkant(2)

Alcoholverslaving komt twee keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. De biologische oorzaak hiervan was lange tijd onduidelijk, maar een onderzoek van Columbia en Yale University bracht hier verandering in. Ze bestudeerden het verschil tussen het effect van alcohol op de hersenen van mannen en vrouwen en vonden een verklaring.

Onderzoek naar alcoholverslaving
De onderzoekers lieten 21 mannen en vrouwen alcohol drinken in het laboratorium. Na de inname van de alcohol bekeken de onderzoekers door middel van een hersenscan het dopamine-gehalte in de hersenen van de deelnemers. Dopamine is een neurotransmitter die een grote rol speelt bij het ervaren van genot en blijdschap. Hoewel de mannen en de vrouwen een zelfde hoeveelheid bier en wijn dronken, kwam er bij de mannen meer dopamine vrij dan bij de vrouwen. De dopamine kwam vrij in het gedeelte van de hersenen dat geassocieerd wordt met plezier, beloning en het ontstaan van verslavingen.

Positieve associaties
Volgens onderzoeker Nina Urban hebben mannen hierdoor vaker positieve associaties met alcohol. Dit zou verklaren waarom mannen vaak meer genieten van een biertje of wijntje dan vrouwen. Verder zou dit kunnen bijdragen tot het verlangen naar alcohol en verhoogt het het risico voor het ontwikkelen van een alcoholverslaving.

Meer alcohol nodig
Een andere belangrijke bevinding van de studie is de verminderde aanmaak van dopamine na meerdere zware drinkpartijen. Hoe vaker je drinkt, hoe meer je dus moet drinken om net zo dronken te worden als de eerste keren. Volgens Urban kan deze observatie ook het ontstaan van een alcoholverslaving verklaren. Iedere keer dat je drinkt, drink je net iets meer dan de vorige keer. Dit  leidt er uiteindelijk toe dat je je alcoholconsumptie niet meer onder controle hebt.


Bron: dokterdokter.nl


Lees meer >>

Agenda