Geliefden die op hogere leeftijd vlak na elkaar overlijden, je hoort het best vaak. Maar kan dat eigenlijk, sterven aan een gebroken hart? LINDAnieuws belde met voormalig verpleeghuisarts Bert Keizer (68).
Keizer: “Mijn opa en oma stierven ook zeven dagen na elkaar.”
Sterven aan gebroken hart
De Amerikaanse Doug Floutie verloor zijn ouders vlak na elkaar en schreef erover op Facebook. Volgens hem stierf zijn moeder aan een gebroken hart. Je hoort het vaker, zeker als het stel al op hoge leeftijd is. En hoewel het onwaarschijnlijk klinkt, zegt huisarts Keizer dat sterven aan een gebroken hart zeker geen onzin is. Keizer is gespecialiseerd in ouderengeneeskunde.
Rouw
Het heeft alles te maken met rouw. “Een acuut rouwproces kan voor verschillende lichamelijke problemen zorgen, zeker op hoge leeftijd”, zegt Keizer. “Een rouwproces uit zich vaak in vermoeidheid en stress en dat beïnvloedt het immuunsysteem direct.” Zo is het lichaam vatbaarder voor infecties. Keizer: “Iets dat het lichaam anders wel zou overleven, kan in zo’n rouwproces ineens dodelijk zijn. Ook is de kans op een ongeluk groter, omdat je minder alert bent.” Een acute hartaanval durft Keizer niet direct te koppelen aan verdriet. “De relatie tussen een hartaanval en stress is eigenlijk niet duidelijk, dus dat durf ik niet te zeggen.”
Geestelijk levensmoe
Een ingrijpende gebeurtenis als het verlies van man of vrouw zorgt er vaak ook voor dat iemand slechter slaapt of eet of bijvoorbeeld meer gaat drinken. “Dat heeft allemaal invloed op de conditie van het lichaam”, zegt Keizer. Hij benadrukt overigens dat overmatig alcoholgebruik bij ouderen een probleem is, waar veel mensen geen idee van hebben. De psychische toestand speelt ongetwijfeld ook een rol als iemand sterft van verdriet, maar dat is volgens Keizer moeilijk aan te tonen. “Geestelijk levensmoe zijn is, gelukkig, zelden een doodsoorzaak op zich. Maar iemand die dood wil, zal waarschijnlijk wel slechter voor zichzelf gaan zorgen.”
Bron: Lindanieuws.nl
Wachtwoord vergeten? |