Geen bereik? Geef je eraan over!


iphone

Overal waar je kijkt zitten mensen met oordopjes, afgeschermd van de buitenwereld. En weer anderen zitten met hun neus haast in het schermpje van hun telefoon. Kunnen we onze telefoon eigenlijk nog wel wegleggen? Psycholoog Roos Woltering vertelt hoe je verslaving voorkomt.

"We raken steeds meer aan onze smartphone gewend, zijn enthousiast over alle nieuwe gadgets en apps en kunnen ons een leven zonder niet meer voorstellen." En zeker nu de vakantietijd eraan komt, kunnen we binnenkort weer een stroom aan selfies verwachten.

Dat is hartstikke leuk, maar: "Het begint nu steeds meer mensen te dagen dat die technologie ook nadelen kan hebben, en dat je er zelfs verslaafd aan kunt raken!"

Telefoonbehoefte
Foto’s maken, muziek luisteren, een constante stroom aan WhatsAppjes, pushmeldingen of social mediaberichten ... Het houdt bij sommigen gewoon niet op. Roos: "Een telefoon kan afleidend werken door al die meldingen die er binnenkomen. Veel mensen herkennen het volgende wel: je bent met iemand in gesprek, maar je telefoon trilt. Je voelt meteen de behoefte te kijken wat voor berichtje je hebt gekregen. Niet zo gek dus, dat je telefoon de relatie met anderen kan beïnvloeden."

Ook op vakantie zie je talloze mensen foto’s maken. "Dat is natuurlijk heel normaal, maar zodra iemand op vakantie alleen maar bezig is met de vraag 'hoe krijg ik mezelf het mooiste op de foto met op de achtergrond het witte zandstrand', gaat er iets mis. Dan geniet je niet bewust van de plek, maar ben je met je gedachten ergens anders."

Trein
"Er wordt ook wel gezegd dat we in de trein onszelf veel te veel afzonderen van de rest, maar dat is helemaal niet erg. Het enige is dat je wel bewuster met je telefoon kunt omgaan, omdat een telefoon ook stress of onrust kan opleveren. Iemand die een half uur naar muziek luistert, is waarschijnlijk meer uitgerust dan iemand die een halfuur lang van het laatste nieuws, naar de laatste nieuwtjes op Facebook gaat en vervolgens nog wat app'jes beantwoordt. Wees je ervan bewust en bepaal voor jezelf wat je met je telefoon gaat doen."

"Ik ben ook echt niet anti-smartphone, maar 24/7 verbonden zijn gaat mij ook iets te ver. Het werkt voor mij bijvoorbeeld heel goed om op een werkdag op een aantal vaste tijden mijn telefoon er even bij te pakken en wat berichtjes terug te sturen."

Verslaafd
Uit Brits onderzoek komt naar voren dat steeds meer mensen een gevoel van paniek ervaren als hun telefoon bijna leeg is, of wanneer ze even geen bereik hebben. Roos: "Deze mensen leiden aan een lichte verslaving. Als je ziet dat je batterij nog maar voor 5 procent vol is en je je zenuwachtig gaat voelen, is het juist goed om jezelf uit te dagen. Hierin kun je jezelf trainen."

"Geen bereik? Geef je eraan over. Hoe erg is het als je twee uurtjes onbereikbaar bent? Of laat eens bewust de telefoon op je kamer, terwijl je beneden een film kijkt. Wat ook heel goed kan helpen, is om de pushmeldingen uit te zetten. Dan krijg je niet continu berichtjes dat er een nieuw Facebookbericht is, iemand je Pinterest foto gerepind heeft, enzovoorts. Probeer vooral niet altijd aan je telefoonbehoefte toe te geven en dan zul je merken dat je vanzelf een stuk rustiger wordt!"


Bron: vrouw.nl


Lees meer >>

Agenda