Maak je je veel zorgen? Dat heeft ook zijn voordelen


nadenken vierkant

Je regelmatig zorgen maken heeft verrassend genoeg voordelen voor je gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of California, afdeling Riverside. Het maakt dat je buffers inbouwt om met 'worst case'-scenario's om te gaan, maar werkt ook als sterke motivator voor proactief, gezond gedrag.

Heb ik de deur wel op slot gedaan? Gaan de mensen mij wel leuk vinden? Is mijn baas tevreden van het werk dat ik lever? Voor mensen die zich vaak zorgen maken, klinken voorafgaande zinnetjes ongetwijfeld vertrouwd in de oren. Toch zijn er volgens een nieuw onderzoek voordelen verbonden aan alles in vraag stellen en je daarbij als antwoord allerlei (slechte) scenario's voor de geest halen. Zo presteren piekeraars beter op school of op het werk en zijn ze succesvoller in het oplossen van problemen.

"Mensen die zich regelmatig zorgen maken en daarom worden aangemaand om ermee te stoppen of er zelfs voor met een slecht gevoel worden opgezadeld, moeten op meer begrip kunnen rekenen", zegt professor in de psychologie en co-auteur Kate Sweeny. Al benadrukt de onderzoekster wel dat het om gemiddeld piekeren gaat. Indien dat het geval is, kan het zelfs je leven redden. "Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die zich gemiddeld zorgen maken het meest kans maken om zich te laten screenen op kanker. Zowel je te weinig als te veel zorgen maken, kan verlammend werken", zegt ze.

Depressie
Piekeren over de toekomst of een mogelijke uitkomst van een voorval, kan je bovendien behoeden tegen de impact van slecht nieuws. Als je namelijk van het slechtste scenario uitgaat dan zal je een negatieve uitkomst ook beter kunnen verwerken. Al wijst Sweeny er wel op dat je je best toch niet te veel zorgen maakt, want dat kan ook negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo kan overmatig piekeren depressie en andere psychische aandoeningen in de hand werken. 


Bron: gezondheid.be


Lees meer >>

Agenda