Bijna 20 procent van de Nederlanders krijgt ooit in zijn leven te maken met een depressie. De oorzaken zijn vaak complex. Hieronder 9 mogelijke factoren die een rol spelen bij het ontstaan van depressies, zo meldt welingelichtekringen.nl
1. Chronische ziekten
Een chronische ziekte is niet alleen lichamelijk zwaar, het kan ook geestelijk zijn sporen na laten. Uit onderzoek blijkt dat chronisch zieken vaker aan depressies lijden dan andere mensen.
2. Roken
Rokers zijn vaker depressief en angstig dan niet-rokers. Het roken kan een oorzaak zijn van de angst, vanwege het gevoel van onthouding dat rokers hebben als ze een tijdje geen sigaret opsteken.
3. Social media
Overmatig gebruik van social media kan leiden tot depressieve gevoelens. Gebruikers vergelijken zichzelf vaak met hun online vrienden. Maar op social media deelt men alleen de mooie en bijzondere momenten. Je eigen leven lijkt daar dan schraal bij af te steken.
4. Je buurt
Mensen die in stedelijke gebieden wonen, lijden vaker aan psychische ziekten dan bewoners van het platteland. Een mogelijke verklaring is volgens onderzoekers dat mensen zich beter voelen als ze tijd doorbrengen in de natuur.
5. Je dieet
Mensen die ongezond eten, hebben meer last van depressies. Al kan het verband ook andersom zijn: wie depressief is, zal vaker slecht voor zichzelf zorgen. Toch zeggen onderzoekers dat gezond eten kan helpen om depressies tegen te gaan.
6. Te weinig beweging
Diverse onderzoeken wijzen uit dat sport goed is voor je humeur. En dat niet alleen. Te weinig beweging kan ook leiden tot depressieve gevoelens.
7. Slaaptekort
Een slaaptekort is heel slecht voor je humeur. Daarnaast zorgen sombere gevoelens er ook voor dat je slechter slaapt, waardoor je in een vicieuze cirkel belandt.
8. Hersenontsteking
Een ontsteking van het hersenweefsel kan leiden tot depressies. Bij depressieve patiënten blijken hersenontstekingen 30 procent vaker voor te komen dan bij andere mensen.
9. Geen tijd voor jezelf
Als je jezelf vaak wegcijfert voor anderen en moeilijk ‘nee’ kunt zeggen, kan dat gevolgen hebben voor je psychische gezondheid. Niet zelden gaan mensen zich daar uiteindelijk depressief door voelen.
Bron: GGZnieuws.nl / welingelichtekringen.nl
Wachtwoord vergeten? |