Neurofeedback is geen effectieve aanpak van ADHD-symptomen. Dat blijkt uit onderzoek waarop Tieme Janssen op 25 mei promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Janssen vergeleek de behandeling van ruim honderd 7- tot 13-jarigen met ADHD. 31 kinderen kregen neurofeedbacktherapie, 31 kinderen slikten methylfenidaat, een veelgebruikte medicijn tegen ADHD-symptomen. Een controlegroep van 34 kinderen kreeg een sporttraining.
Alternatieve behandeling ADHD
Omdat methylfenidaat omstreden is en niet of onvoldoende effectief is bij een derde van de kinderen, is er veel belangstelling voor alternatieve behandelingen bij ADHD. Bij neurofeedback proberen kinderen het functioneren van hun hersenen te beïnvloeden met behulp van een computerspel. De hoop was dat daardoor ook hun gedrag zou veranderen.
Resultaat
Uit het onderzoek blijkt dat neurofeedback, net als sport, niet effectief is, in tegenstelling tot medicatie. Janssen vond wel een effect van neurofeedback op de hersenenactiviteit, maar niet op het gedrag van de kinderen in de schoolklas.
ZonMw-programma Zorg voor Jeugd
Via het ZonMw-programma Zorg voor Jeugd is de afgelopen 10 jaar fors geïnvesteerd om de werkzaamheid van behandelingen en signaleringsinstrumenten te achterhalen. De interventie Neurofeedback maakt onderdeel uit van dit programma. Ter gelegenheid van de afronding van dit programma is in 2015 de publicatie ‘En… werkt het? 10 jaar onderzoek naar zorg voor de jeugd’ verschenen. Deze uitgave biedt zicht op de onderzoeksresultaten en geeft een indruk van de nieuwe inzichten rond jeugdonderzoek die ‘werkende weg’ ontstonden.
Meer informatie
Bron: ggznieuws.nl / zonmw.nl
Wachtwoord vergeten? |