Ben je bang voor je ouders? Meer dan tien procent van de kinderen antwoordde 'ja' op deze vraag in een onderzoek van kinderrechtenorganisatie Augeo. Daaruit blijkt ook dat bijna de helft van de Nederlandse kinderen voor zijn twaalfde al zeker één ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt.
"Schokkend hoge cijfers, waar we wat mee moeten en kunnen", zegt Augeo-directeur Mariëlle Dekker in een reactie. De Jongerentaskforce van Augeo stelde in samenwerking met kennisorganisatie TNO een vragenlijst op die anoniem werd ingevuld door 664 leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool. De uitkomsten liegen er niet om: meer dan 20 procent van de 11- en 12-jarigen heeft al twee of meer ingrijpende ervaringen meegemaakt, 1 op de 9 kinderen zelfs drie of meer.
Familie in de gevangenis
Daarbij gaat het bijvoorbeeld om (v)echtscheidingen van de ouders, verwaarlozing, mishandeling, misbruik of psychische problemen van ouders met alchol- en drugsverslaving in het gezin. Hoe meer van dit soort stressvolle ervaringen de kinderen meemaken, hoe ongelukkiger en ongezonder ze zich zeggen te voelen.
De kinderen kregen concrete vragen voorgelegd als 'Heb je huisgenoten die in de gevangenis zitten of hebben gezeten?', 'Ga je weleens met vieze kleren naar school?', 'Heb je het gevoel dat er niemand van je houdt?', 'Is er iemand in je familie die zelfmoordneigingen heeft?' Op de eerste vraag antwoordde 8 procent van de kinderen 'ja'.
Veel meer dan verwacht
Melanie Rietveld (17) en Nineke Wilts (16) van de Jongerentaskforce voerden het onderzoek uit. "Naar volwassenen of oudere kinderen is al vaker onderzoek gedaan, maar deze leeftijdsgroep is nog nooit eerder op deze manier ondervraagd, met zo'n breed scala aan onderwerpen", zeggen zij.
Melanie en Nineke hadden gerekend op ernstige resultaten, maar schrokken ervan hoeveel kinderen te maken krijgen met ingrijpende gebeurtenissen. "Je weet wel dat er zulke dingen spelen, maar dat 10 procent van de kinderen bang is voor zijn ouders hadden we bijvoorbeeld niet verwacht. En ook niet dat er zoveel kinderen zijn die al meerdere erge dingen hebben meegemaakt."
Onderschatte problematiek
Ook docenten bleken de problematiek te onderschatten. "We vroegen ze van tevoren: van hoeveel kinderen in je klas denk je dat ze iets ingrijpends hebben meegemaakt? Het werkelijke aantal bleek drie keer zo hoog als ze dachten."
De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepresenteerd aan Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en Laurentien van Oranje. Augeo vindt dat er meer naar kinderen moet worden geluisterd. "Praat niet over ze, maar mét ze. Het is belangrijk dat kinderen de ruimte krijgen om te vertellen wat ze bezighoudt. Wat ervaren ze? Wat hebben ze nodig?"
Bron: rtlnieuws.nl
Wachtwoord vergeten? |