Wist je dat meerdere onderzoeken inmiddels hebben aangetoond dat voeding een rol speelt in de mate waarin je last kunt hebben van ADHD-symptomen? Onderzoek suggereert dat veranderingen in het voedingspatroon voor sommige mensen kan helpen de symptomen van ADHD te verminderen. In dit artikel geeft Mentaal Beter je een overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten.
Wat zegt de wetenschap?Er is al jarenlang een discussie gaande of voeding een effect heeft op ADHD-symptomen. Aangezien sommige wetenschappelijke studies elkaar tegenspreken, is het zinvoller om naar meta-analyses en systematische reviews te kijken. Dit soort studies bevatten bevindingen van meerdere onderzoeken samen.Uit deze studies is gebleken dat een gezond voedingspatroon dat veel fruit, groente en volkorenproducten bevat, ADHD-symptomen vermindert en dat een ongezond voedingspatroon (veel verzadigde vetten en suiker) symptomen verergert (Del-Ponte et. Al, 2019).
Uit onderzoek van Woo et. Al (2015) blijkt dat met name suiker, kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen de kans op ADHD vergroten. Ook is het deze onderzoekers opgevallen dat kinderen met ADHD vaak tekorten hebben aan zink, magnesium, ijzer, koper en omega-3 vetten.
Uit de review van Millichap en Yee (2012) komt naar voren dat een dieet met veel suikers en vetten ADHD verergert, en dat een ADHD-vriendelijk eetpatroon de symptomen kan verlichten. De auteurs adviseren om suikers, toegevoegde stoffen, conserveringsmiddelen en allergenen te schrappen. Omega-3 kan juist toegevoegd worden. Het valt hen verder op dat kinderen met ADHD vaak zink en ijzer wordt gegeven.
Alle bovengenoemde studies komen ongeveer op dezelfde adviezen uit. Dat betekent dat het wetenschappelijk bewijs in dezelfde richting wijst. Het is dus zinvol om naar de rol van voeding te kijken als jij of je kind last heeft van ADHD. En of je nu ADHD hebt of niet, een voedingspatroon volgens de beschreven basisprincipes is veel gezonder. Je verkleint daarmee bijvoorbeeld de kans op diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten. Ook wordt de bloedsuikerspiegel er stabieler van.
Het fewfoods-dieet bij kinderenIn een studie van Wageningen University & Research en het ADHD Research Centre te Eindhoven (2017) werden de effecten van drie dieetinterventies op ADHD bij kinderen onderzocht: visolie, kleurstoffen en het fewfoods-dieet. Hieruit is gebleken dat ADHD-symptomen bij jonge kinderen sterk verminderen door het volgen van het fewfoods-dieet. Uit dit onderzoek is daarentegen ook gebleken dat de effecten van visolie en kleurstof op ADHD klein zijn.
Bij het fewfoods-dieet wordt onderzocht of het drukke gedrag veroorzaakt wordt door voedsel waar een kind overgevoelig voor is. Het idee is dat een kind eerst een week of vijf alleen maar voedsel eet waar (bijna) niemand allergisch voor is. Bijvoorbeeld lam, broccoli, bloemkool, spruiten, wortels, erwten, olijfolie, witte aardappelen, rijst, appels, peren of bananen. Daarna worden langzaamaan andere voedingsmiddelen erbij geven totdat er een effect wordt waargenomen. Dit hele onderzoeksproces kan 1,5 jaar duren. De therapie bestaat vervolgens uit het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen die ADHD triggeren. Dit kunnen bij elk kind andere producten zijn.
Verder onderzoek nodigDe fewfoods-methode is niet eenvoudig, duurt heel lang en vraagt veel motivatie van ouders en kinderen. De auteurs adviseren om het dieet dan ook nog niet grootschalig toe te passen bij kinderen met ADHD. Verder onderzoek naar het mechanisme van het fewfoods-dieet is nodig. Er zijn nog veel vragen zoals: wat is de rol van de darm en van darmbacteriën (de microbiota), wat gebeurt er in de hersenen, zijn er wellicht biomarkers te vinden in bloed of urine?
Door verder onderzoek te doen kan de fewfoods-methode wellicht veel eenvoudiger worden en daardoor toegepast worden bij alle kinderen met ADHD. Kinderen waarbij ADHD getriggerd wordt door voeding zouden een op maat gemaakt voedingspatroon kunnen aanhouden of medicijnen kunnen krijgen die zich richten op de microbiota in de darm. Mogelijk kan in de toekomst door middel van laboratoriumonderzoek vastgesteld worden of iemand overgevoelig is voor voedingsproducten. Daardoor zou het volgen van het fewfoods-dieet overbodig kunnen worden.
Voorbeeld van een behulpzaam voedingspatroonAls je ADHD hebt, kun je het beste zoveel mogelijk plantaardig eten en vooral suikers en koolhydraten vermijden. Je kunt kiezen voor een mediterraan dieet of paleodieet dat fruit, groenten, bonen, noten, volle granen en plantaardige oliën bevat. Fruit en groente kun je gewoon de hele dag door nemen, ook als tussendoortje. Door kleine porties verspreid over de dag te eten, zorg je er ook voor dat je stofwisseling optimaal geactiveerd wordt. Eet voldoende vette vis en gevogelte en liever niet meer dan één keer per week rood vlees. Als je een groot tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen, zoals magnesium en ijzer, kun je eventueel (in overleg met de huisarts) voedingssupplementen nemen. Schrap bewerkt voedsel zoals snoepjes, koekjes, chips, fastfood en andere ongezonde snacks en voedingsmiddelen zoveel mogelijk van je menu. Deze producten bevatten veel ‘lege’ calorieën en maken de bloedsuikerspiegel wiebelig.
ConclusieHet zal duidelijk zijn dat gezonde voeding ervoor kan zorgen dat kinderen, pubers en volwassenen beter functioneren en aanzienlijk minder last hebben van ADHD. Op termijn kan dit er wellicht voor zorgen dat er minder medicijnen nodig zijn bij de behandeling van ADHD.
Bron: mentaalbeter.nl
Lees meer >>