'Zwangerschapsdiabetes vergroot kans op postnatale depressie'


zwanger vierkant

Vrouwen die last hebben van zwangerschapsdiabetes, een tijdelijke vorm van diabetes, hebben meer kans om een postnatale depressie te krijgen. Daarbij hebben vrouwen die in het verleden last hadden van depressieklachten ruim twintig keer meer kans op een postnatale depressie.

Dat concluderen onderzoekers van de Icahn School of Medicine van het Mount Sinai en Karolinska Institute na een onderzoek onder meer dan 700.000 vrouwen, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Depression and Anxiety. Het is het grootste onderzoek naar het mogelijke verband tussen zwangerschapsdiabetes en een postnatale depressie tot dusver.

De onderzoekers bekeken daarnaast meer dan twaalf andere risicofactoren die tot een postnatale depressie kunnen leiden, waaronder pre-zwangerschapsdiabetes. Bij vrouwen die eerder een depressie hebben gehad, bleken pre-zwangerschapsdiabetes en een vroegtijdige bevalling het risico op een postnatale depressie te vergroten.

Keizersnede
Bij vrouwen die nooit depressieklachten hadden, bleek dat een bevalling op jonge leeftijd, een keizersnede en ook een vroegtijdige bevalling de kans op een postnatale depressie vergrootten.

De uitkomsten van het onderzoek laten voor het eerst een sterk verband zien tussen zwangerschapsdiabetes en postnatale depressie.

Dokter Michael E. Silverman raadt gynaecologen aan zwangere vrouwen te vragen of ze eerder depressies hebben meegemaakt, zodat ze het risicobeeld op een postnatale depressie in beeld kunnen brengen en eventueel vroegtijdig actie kunnen ondernemen om het te voorkomen.   

Ongeveer tien tot vijftien procent van de pasbevallen vrouwen ontwikkelt een postnatale depressie. Zij hebben dan maandenlang last van depressieklachten als huilbuien, prikkelbaarheid en slaapproblemen.

Vijf tot tien procent van de vrouwen krijgt last van zwangerschapsdiabetes. Het ontstaat vaak tussen de 24 en 28e zwangerschapsweek. Deze vorm van diabetes kan leiden tot een verhoogd gewicht van de baby, waardoor de bevalling langer duurt en het kindje mogelijk met een keizersnede ter wereld moet worden gebracht.


Bron: nu.nl


Lees meer >>

Agenda