Kinderen met autismespectrumstoornis (ASS) scheiden zes keer meer glycosaminoglycanen (GAG's) uit dan andere kinderen. Dat schrijft een groep van onderzoekers gevestigd in Hongarije, Noorwegen, UK en Chili. Een eliminatiedieet kan het niveau van GAG's bovendien halveren. Het dieet van drie maanden heeft schijnbaar ook een gunstige invloed op het gedrag, al bestempelen de onderzoekers de omvang van de gedragseffecten als 'miniem'.
Het eliminatiedieet bestond uit een lactosevrij dieet waar enkel specifieke koolhydraten toegelaten waren, aangevuld met vitaminen, mineralen en omega-3. Na drie maanden dit dieet gevolgd te hebben, daalde de uitscheiding van GAG's van 203 naar 106 (mg total GAG's per gram creatinine). Bij normale kinderen lag dat niveau op 28.
GAG's zijn koolhydraatketens met een verbinding van een 'amine-suiker' en 'suikerzuur' als bouwsteen. Voorbeelden van bouwstenen zijn hyaluronaan, heparaansulfaat en chondroïtinesulfaat. Dergelijke koolhydraatketens maken onderdeel uit van de extracellulaire matrix. De onderzoekers denken dat afwijkingen in het metabolisme van GAG's aan de basis liggen van misvorming in de hersenen bij autisme en mogelijk bij andere hersenaandoeningen.
Over het verband tussen het eliminatiedieet en GAG's spreken de onderzoekers zich voorlopig niet uit. Ze suggereren wel dat zwavelafhankelijke processen belangrijk zijn in dit verhaal. GAG's zijn rijk aan sulfaatgroepen en ook de integriteit van de darmwand hangt af van zwavel.
Bron: voedingsgeneeskunde.nl
Wachtwoord vergeten? |