Slaaptrackers: hoe ze je nachtrust juist verstoren


slapen

Slaap jij slecht en dacht je dat snel op te lossen met een slaaptracker? Deze snufjes leggen wel vast hoe veel je slaapt en hoe vaak je wakker wordt. Maar de nieuwswebsite The Conversation legt uit waarom deze toestellen niet zo nuttig zijn.

Omdat de wetenschap ons meer klare taal schenkt over onze slaap en vooral het belang ervan op ons welzijn, willen veel mensen tegenwoordig hun slaappatroon in de gaten houden. Maar activity trackers als de Fitbit, Jawbone en Garmin, die meten hoeveel en hoe goed je slaapt, kunnen meer kwaad dan goed doen. Ze beweren bij te houden hoe vaak je 's nachts wakker wordt en zelfs hoe lang je in een diepe of een lichte slaapfase zit.

Hoe efficiënt
De toestellen en de apps werken op basis van de accelerometertechnologie. Dit betekent dat het toestel de bewegingen, of het gebrek eraan, gedurende een bepaalde periode registreert. Met een algoritme bepaalt de app of je slaapt of niet. Studies hebben aangetoond dat de toestellen redelijk goed kunnen vaststellen of iemand slaapt, maar ze kunnen minder goed registreren hoe vaak je wakker wordt of hoe rusteloos je bent. Ook beweren de trackers te kunnen bepalen of je in een diepe of een lichte slaap zit op basis van bewegingen.

Grote verschillen
Als je in de REM-slaap zit, de fase waarin je droomt, dan bewegen je spieren helemaal niet. Buiten de ogen. Die fitnesstrackers zullen het herkennen als een diepe slaap, maar dit is net een lichte fase omdat we sneller wakker schieten tijdens de REM-slaap. De gevoeligheid verschilt ook enorm tussen verschillende trackers. Dat geldt niet alleen voor het toestel aan de pols zelf, maar ook de algoritmes die gebruikt worden. Het ene toestel kan oordelen dat je wakker bent, terwijl het andere in het hetzelfde geval meent dat je in een diepe slaap zit.

Toch zijn deze toestellen wel goed om je slaappatroon in kaart te brengen. Zo helpen ze je nachtrust beter te begrijpen. Weten welke gewoonten overdag je slaap treffen, helpt om minder vermoeid door het leven te gaan.

Meer stress
Maar er is wel een negatief puntje: die app en obsessief bezig zijn met de verzamelde gegevens kan tot stress leiden. Wat op zijn beurt kan resulteren in een slaapstoornis, zoals slapeloosheid of niet kunnen indommelen. Te veel aandacht besteden aan je app draait dan uit op niet meer dan een moderne versie van naar de klok staren. Neem die trackers daarom niet te ernstig.

Er zijn ook andere manieren om je slaap bij te houden. Luister bijvoorbeeld naar je lichaam, je hebt geen app nodig om je te zeggen dat je slecht slaapt en je je verschrikkelijk voelt. Als je echt met een slaapprobleem kampt, breng dan een bezoekje aan een arts.


Bron: goedgevoel.be


Lees meer >>

Agenda